Min privata lilla hörna.

torsdag 22 november 2007

Gamla urklipp del 1


Fann en massa urklipp från 90-talet när jag tömde flyttkartonger. De handlar om två saker: manshat från feministiskt håll (t ex Operation Kvinnofrid) och
importerad intolerans via invandring av muslimer.

Här några axplock om invandringsrelaterade problem:

"Det Sirpa hade svårast att förlika sig med var den skräpiga gården. Att vissa grannar slängde ut blöjor genom fönstret.[. . .} Hon var trött på Rinkeby, trött på fördomarna. Även på de positiva fördomarna.

- De som hade inställningen att de stackars människorna måste få hjälp eller de som trodde att Rinkeby var en evig sambafestival, exotiskt värre. Det var så förnedrande mot oss alla, som om vi bodde i något jäkla reservat. Kanske hon hade orkat, säger hon, om det inte vore för hennes tonårsdöttrar. - Jag ville inte att de skulle växa upp med det kvinnoförakt som ändå fanns runt om oss. Särskilt mot svenska tjejer." (DN Insidan 1 juli 1998.)
"När en kristen västerlänning konverterar till islam framkallar det på sin höjd ansträngda fniss eller bekymrat upphissade ögonbryn. Men när en muslim 'avfaller' från islam och övergår till kristendomen kan det vara fråga om liv och död. 'Vi vet att du har blivit kristen. Du måste gå till imanen i din moské och återvända till islam. Annars vet du vad vi tänker göra med dig!'
[. . .]


Stockholmspastorn Lars Mörling har på nära håll sett hur muslimer som konverterat till kristendomen kan fara illa. Dels i sin egen församling, där det finns flera ex-muslimer som tvingas leva i skygghet och isolering. - Bland muslimer är det en skam för släkten och familjen om man överger sin tro, säger Lars Mörling. - Både här i Sverige och i Egypten verkar det viktigaste vara hur dess heder ska återupprättas [. . .]

- Även bland muslimer, muslimer i kulturellt avseende, reagerar de flesta med chock vid mötet med en avfälling. Det handlar om stoltheten över den muslimska identiteten. Det finns massor av bud i Koranen som ständigt övertröds av muslimer, till och med grundpelare som bönen och fastan. Men att göra aposti uppfattas som angrepp mot den muslimska gemenskapen, att håna islam, att gå över till fienden!

Sekreteraren i Trollhättans shiamuslimska församling Zahid Govani uttrycker saken så här: - Du är en förrädare om du lämnar islam. I ett muslimskt land betraktas konvertiteter till kristendomen på samma sätt som svenskarna betraktar spionen och landsförrädaren Stig Bergling." (DN Kultur 4 maj 1995)"På morgonen den 11 oktober 1993 lämnade William Nygaard, som är Salman Rushdies norske bokförläggare, sitt hem för att åka till jobbet. När han kom fram till sin bil sköt en lönnmördare honom i ryggen. Två kulor gick rakt igenom hans kropp. Den tredje fastnade i benet.

William Nygaard blev livshotande skadad, men överlevde. I veckan gästade han Svenska Bokförläggarföreningen och höll ett kort tal om yttrandefrihet. Han satt att varje norsk förläggare skulle ha fattat samma beslut som han själv gjorde om utgivningen av Salman Rushdies bok 'Satansverserna'. - Det vill jag åtminstone tro. Jag satt i ett möte i norska bokförläggarföreningen när en journalist ringde och frågade:Vet du om att den iranska regimen utfärdat en fatwa, en dödsdom, över Rushdie, dig själv och alla andra som befattar sig med hans bok?
Påverkar det utgivningen av boken?

- Jag tänkte en sekund. Sedan sa jag nej. Det var inte så mycket ett beslut, som en reflex. Nästa dag, det var den femtonde februari 1989, såg han sin bild på morgontidningens förstasida intill rubriken DÖDSDÖMD." (DN den 8 februari 1996.)

Inga kommentarer: