Min privata lilla hörna.

måndag 19 november 2007

"Bröstchock" (hela texten efter smakprovet på Everykinda People)


Har länge filosoferat om kvinnobröst och all uppståndelse kring dem.

På 80-talet var badmodet för damer (och herrar) topless. Minns inte så mycket av det. Men jag tror att att man som man slutade titta efter ett slag. Det var intressantare att läsa i den bok eller tidning man hade med sig som strandlitteratur.

Sedan på 90-talet läste jag om unga kvinnor som tyckte att det var vulgärt att visa tuttarna och använde hel baddräkt eller traditionell bikini. Och helt plötsligt var alla nakna bröst borta från badstränderna.

Vad var det som hände? Vem bestämde att alla kvinnor skulle sluta bada topless? Konstigt att det kan bli så. Att folk gör som alla andra hela tiden.

För ett tag sedan avvisades ett par topless-kvinnor från en simhall i Uppsala med hänvisning till ordningsreglerna. Deras försvar var att män ju fick bada topless, så varför inte kvinnor?

Expressen

Bra fråga. Vi är skyldiga dem ett svar.

Så hur lyder det?

Så här:

kvinnobröst används för att ge barn bröstmjölk. Jag vet inte om män kan använda sina bröst på samma sätt - såvida de inte har ett allvarligt hormonfel.Hur som helst, kvinnobröst förknippas i ett icke-nudistiskt samhälle med kvinnors sexualitet. De får i tonåren bröst och mens. Detta signalerar att de kan få barn.

Mäns bröst utvecklas inte i puberteten. Bortsett från i vissa patologiska fall. (Ordvits ej avsedd!) Däremot deras penisar och testiklar. Voila. Männens symboler för att de kan bli pappor.

Av någon anledning skall vi skyla våra symboler för vår sexuella mognad - om vi är män våra penisar, om vi är kvinnor våra bröst och underliv.

Man kan tycka att detta är larvigt. Men av hygieniska skäl (tänk en riktig naken kock i ett restaurangkök eller nakna charkuterister) och för att skyla kropparna mot sol och kyla, så bär vi kläder. Det är praktiskt med kläder.

Av någon anledning älskar ganska många kvinnor att visar delar av sina bröst i så kallade dekolletage (djupa urringningar).

Ändå förväntas män inte låtsas om deras halvblottade bröst. Varför?

Om kvinnor inte vill att män skall titta på deras bröst, varför då visa så mycket av dem?

Forskning har visat att kvinnor visar mer hud i ägglossningsfasen av mensturationscykeln än annars.

Om det nu är ojämställt att kvinnor inte får bada topless i simhallar, varför inte protestera även mot annan könsdiskriminering såsom damtoaletter och skilda omklädningsrum för män och kvinnor?

Och varför inte tillåta att man badar utan badbyxor? Risk för pubishår i bassängen?

I Frankrike är det vanligt med gemensamma duschrum för män och kvinnor.

I Sverige får bara kvinnliga badvakter gå in på herrarnas emedan en manlig badvakt inte får gå in på damernas.

I Sverige kunde man på ett Medborgarhusets bad se rakt in i herrarnas omklädningsrum från simhallen men inte in i damernas, läste jag.

Och beträffande att män inte får titta på nakna kvinnobröst på badstränder, så kan man fråga sig hur kvinnor skulle reagera om en välutrustad man gick omkring på en strand utan badbyxor?

Inga kommentarer: