Min privata lilla hörna.

onsdag 26 december 2007

Vad får man kalla barbariskt?


Vi får kalla Nazitysklands människosyn barbarisk. Och många har med all rätt gjort det. Och vår statsminister har på oklara grunder kallat svensk urkultur barbarisk.

Men får vi kalla kvinnlig könsstympning och kvinnoförtryck i den manliga hederns namn för barbari?

Eller bör vi undvika det med tanke på att vita förtryckt icke-vita och talat om dem som barbarer, naturbarn, primitiva, etc?

Får man kalla Fadimes pappa för barbar? Eller är det kränkande mot alla kurder?

Eller det sadistiska mordet på Abbas Rezai? Får man kalla mördarna barbarer?

DN

När jag läste Knutes bloggning om den "brittiske" imamen som hotade döda sin dotter för att hon konverterat till kristendom, så tänkte jag "kulturell avart". Men får jag ens använda en så oskyldig term? Kanske jag istället bör tänka att ingen religion är sämre än någon annan religion och ingen kultur heller? Med andra ord, det finns inga kulturella avarter, bara olika kulturer?Så här långt kommen i min text börjar jag fundera på hur en trosfrände till den där imamen skulle se på den kritik jag framför här. Skulle han eller hon anse att den är kränkande och bör förtigas? Kanske även att jag förtjänade att dö lika mycket som imamens dotter?

Det talas mycket om "islamofobi" som en form av rasism och som en modern variant av nazismens judefobi. Men rädslan för muslimsk massinvandring är begriplig, eftersom konflikterna mellan muslimska invandrare och de västländer de invandrat till varit fler och mer dramatiska än mellan dessa länder och andra invandrargrupper. Hur detta sedan hänger ihop är ett stort ämne, men det förändrar inte faktum.

Så vad borde vi göra? Eftersom att specifikt förbjuda muslimsk invandring vore för diskriminerande, så borde vi försöka införa ett stopp för all invandring under en period. Det skulle ge oss ett andrum under vilket vi kunde lösa problemen. Sedan när de blivit lösta eller åtminstone mindre, kunde vi åter öppna gränserna - lite försiktigt.

* *

Numera är rädslan att kränka så extrem, att ett antropologiskt sällskap i Storbritannien hävdar att "stenålder" är ett kränkande ord.

BBC

Den afro-amerikanske kolumnisten Shelby Steele har försökt förklara de psykologiska mekanismerna bakom detta. Han skriver att det i amerikansk politik är tillåtet att försöka vinna svarta, judiska och hispanska väljare. Både republikanerna och demokraterna vinner status som anti-rasistiska genom att göra det! Men det är absolut förbjudet för dem att på samma sätt försök vinna vita väjare. Raslig stolthet är helt förbjudet för vita i Amerika och över hela västvärlden.

Wall Street Journal

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, troligen sa det ar

Anonym sa...

Detta är den perfekta bloggen för dig som vill veta om detta ämne. Du vet så mycket att det är nästan svårt att argumentera med dig (inte för att jag verkligen vill ... haha). Du sätter definitivt en ny dragning om ett ämne thats varit skrivits om i flera år. Bra grejer, just great!